Stagiair(e) Gemeentearchief Ede

Categorieën

 • Stage / Traineeship
 • 24 - 36 uur

Stagiair Gemeentearchief Ede, een echte smaakmaker

Bij het Gemeentearchief Ede hebben we veel archieven van particulieren. Denk bijvoorbeeld aan archieven van families uit de gemeente Ede, sportverenigingen, kerken, bedrijven en politieke partijen. Door deze archieven te inventariseren maken we ze toegankelijk voor onze bezoekers. Zo kan er nog beter onderzoek worden gedaan naar de mooie geschiedenis van de gemeente.

Op dit moment is een groot aantal archieven niet geïnventariseerd en dus niet goed doorzoekbaar voor onze bezoekers. Kom je bij ons stagelopen, dan ga je samen met onze archiefspecialist aan de slag om deze archieven te inventariseren. Eerst doe je dit samen, maar later in je stage ga je ook zelfstandig aan de slag. Je doorloopt het hele proces: van inventariseren tot het inlezen van de data in het collectiebeheersysteem. Ook het ompakken van archieven in omslagen en dozen, en het verwijderen van alle nietjes en plastic hoort hierbij.

Naast het inventariseren van de archieven is er ook ruimte voor andere opdrachten.

Zo zijn we benieuwd welke particuliere archieven vanuit de achterstand we als eerste zouden moeten inventariseren. Jij doet hier onderzoek naar, door te kijken om wat voor archieven het gaat. Deze vergelijk je met de archieven die al geïnventariseerd zijn. Welke archieven zijn een goede aanvulling?

Een andere mogelijke opdracht is het schrijven van een plan voor het actief aantrekken van nieuwe particuliere archieven. Welke groepen uit de gemeente Ede zijn nog niet vertegenwoordigd in onze collectie? En hoe kunnen we deze mensen/verenigingen/bedrijven het beste benaderen?

In beide gevallen schrijf je een aanbeveling waar we concreet mee aan de slag kunnen.

Ook kun je een aantal keer meedraaien op onze studiezaal. Zo leer je met welke vragen bezoekers bij ons komen.

Solliciteer direct

Gemeente Ede, smaakmakers van de Veluwe

Ede is veelzijdig: wonen, werken, recreëren kent in Ede vele smaken. Van het levendig centrum in de stad Ede tot het gevarieerde buitengebied en de natuur van de Veluwe. Een groot gebied met dorpen en stad. We kijken hoe we inwoners verder helpen door goed te luisteren. En geven duidelijk aan wat we te bieden hebben. Wist je dat we bij onze gemeente de nadruk op voedsel en gezondheid leggen? Tegelijkertijd focussen we met zo’n 900 collega’s op andere belangrijke zaken. Denk aan het zorgen voor voldoende betaalbare woningen en leefbare wijken en dorpen. Voor iedereen, want iedereen is welkom. Onze samenleving en omgeving is continu in ontwikkeling, wij bewegen mee en kijken vooruit. Dat maakt ons wendbaar en weerbaar.

De gemeente Ede zet in op diversiteit. Niet alleen op het gebied van geslacht, afkomst, geaardheid of leeftijd, ook op het gebied van talenten, kennis en vaardigheden. We geloven dat deze diversiteit ons in staat stelt onze maatschappelijke opgaven en uitdagingen aan te gaan. We werken daarom aan een cultuur waarin iedereen zich betrokken voelt.

Benieuwd wat Ede allemaal te bieden heeft? Bekijk de video en onze website! www.werkenbijede.nl/werken-bij-ede

Proef de sfeer

Welkom bij de afdeling Informatiebeheer & Archief Ede, circa 22 experts die gezamenlijk instaan voor het behoud van de archieven en collecties. Informatiebeheer en archieven zijn onmisbaar voor een goede bedrijfsvoering van de gemeente, de bewijszoekende burger en vanuit cultuur-historisch perspectief. Daarnaast beheert en bewaart het gemeentearchief een collectie archieven van verenigingen, kerken en particulieren uit de regio en stelt deze ter beschikking aan het publiek via de studiezaal en digitaal archief. Onze afdeling is een belangrijke speler in interne en externe ontwikkelingen. Denk aan digitaal en zaakgericht werken, e-depot en vraagstukken op het gebied van openbaarheid, privacy, hergebruik en auteursrechten. Extra bijzonder is, dat bij het gemeentearchief dagelijks vrijwilligers werkzaam zijn om archieven blijvend beschikbaar te maken. Informatiebeheer richt zich op de uitvoering van een kwalitatief goed informatiebeheer en zal afdelingen op operationeel en tactisch niveau begeleiden/adviseren in het goed vastleggen en registreren van de informatie en documenten in Liber, binnen de dagelijkse bedrijfsvoering.

Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor: recordmanagement, informatiebeheer, acquisitie, archief- en depotbeheer, dienstverlening (alle publieksgerichte taken), (erfgoed)educatie, beheer van de gemeentelijke kunstcollectie, toezicht & inspectie en behoud werkzaamheden. De afdeling is volop in beweging om aan te kunnen sluiten bij de actuele ontwikkelingen op het vakgebied en binnen de organisatie. Vertrouwen is de basis om met elkaar in gesprek te gaan. Zelfs of juist wanneer we verschillen. Wij werken hard en doen dat samen in een betrokken en informele sfeer. Wat ons samenbrengt is onze wil om verwachtingen te overtreffen en het streven naar een optimale dienstverlening door de continuïteit, integriteit en vertrouwelijkheid op hoog niveau te borgen. Zeker als het gaat over het aandeel dat wij als afdeling leveren voor de hele gemeente.

Dit breng je mee als Stagiair Gemeentearchief Ede

 • Enthousiasme en leergierigheid
 • Een opleiding op hbo- of wo-niveau in de richting geschiedenis, erfgoed of archief
 • Zelfstandig, secuur en geordend kunnen werken
 • Voor alle stages binnen de gemeente Ede vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. De kosten kan je declareren zodra je stage is begonnen.

Breng je carrière op smaak

 • Je komt te werken in het team Archief van de gemeente Ede. We zijn een gezellige afdeling van ongeveer 20 medewerkers. Daarnaast krijgen we dagelijks hulp van vrijwilligers.
 • Een stageplek voor 24 tot 32 uur per week.
 • Leuke werkplek op het gemeentehuis van Ede. Vanwege het werken met fysieke stukken is het helaas niet mogelijk om thuis te werken tijdens deze stage.
 • Goede begeleiding. Onze archiefspecialist is je vaste begeleider en aanspreekpunt, maar je gaat ook samenwerken met andere collega’s (en vrijwilligers) van de afdeling.
 • Een stagevergoeding van €400,- bruto per maand, op basis van 36 uur.
 • Woon je buiten de gemeente Ede en heb je geen studentenreisproduct met weekabonnement? Dan krijg je een reiskostenvergoeding.

 

Smaakt dat naar meer?

Lijkt het je leuk om bij ons stage te komen lopen?

Neem dan contact op met Marinka Joosten (archiefspecialist) via gemeentearchief@ede.nl. Zet in de onderwerpregel dat het om de stagevacature gaat.

De startdatum is per september 2024, maar eerder/later is in overleg mogelijk.

Hopelijk spreken we je snel!